Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Satsning på outsourcing fortsätter i offentlig sektor

Outsourcingbarometern 2012:

Satsning på outsourcing fortsätter i offentlig sektor

Trots den senaste tidens uppmärksamhet kring outsourcingbranschen tror en majoritet av Sveriges kommuner och landsting att man kommer att upphandla fler tjänster inom de närmaste åren.

70 procent tror på en ökad upphandling inom fem år, framför allt av fastighets­tjänster, städning och bemanning. Det framgår av ”Outsourcingbarometern 2012” som TNS Sifo har gjort för tredje året, på uppdrag av tjänsteföretaget ISS.

Inställningen till att upphandla tjänster är generellt sett fortfarande positiv bland kommuner och landsting. Omkring häften av de tillfrågade (48 %) tycker att det är bra att kunna out­sourca vissa verksamheter, medan var femte (20 %) generellt sett är negativ. Jämfört med tidigare år har inställningen till outsourcing dock blivit något mer negativ.

De verksamheter som ligger i topp bland outsourcade tjänster är bygg- och projektledning, städning samt bemanningstjänster. Landstingen köper också måltidstjänster i stor utsträckning.

Genomgående i undersökningen har landstingen en mer positiv inställning till att upphandla tjänster än kommunerna, och landstingen tror också på en snabbare ökning av outsourcingen.

Drygt hälften (55 %) av de intervjuade bedömer att andelen outsourcad verk­samhet kommer att öka inom de närmaste 1–2 åren. Drygt två tredjedelar (70 %) att den kommer att öka inom de närmaste fem åren. De främsta skälen till en fortsatt ökning av outsourcingen uppges vara ekonomin och den politiska viljan. Kommuner och landsting med borgerlig majoritet tror mer på en ökad upphandling än vad man gör där S-blocket har majoritet.

Totalt sett utför kommunerna och landstingen fortfarande de flesta tjänsterna i egen regi. Drygt två tredjedelar (70 %) av de tillfrågade bedömer att mindre än 10 % av deras verk­samhet är outsourcad.

Det är tredje året som Outsourcingbarometern genomförts. Undersökningen gjordes av TNS Sifo i mitten av januari 2012, i form av intervjuer med närmare 150 upphandlings­ansvariga i Sveriges kommuner och landsting. För första gången inkluderades också landstingen i Outsourcingbarometern.

– Vi kan nu se en tydlig trend att kommuner och landsting avser att öka outsourcingen, fram­för allt när det gäller stödtjänster som städning, fastighetstjänster och bemanning. När det gäller landstingen även mat och dryck. Det här är en sektor som ökar snabbt. Hela den offentliga sektorn beräknas köpa outsourcade tjänster för omkring 400 miljarder kronor, en siffra som sannolikt ökar till ca 500 miljarder kronor inom de närmaste åren, säger ISS vd Lars Täuber.

”Outsourcingbarometern 2012” finns att ladda ner från:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/iss_facility_services_ab/document/list

För ytterligare information, kontakta:
Christer Ekelund, pressansvarig ISS Facility Services AB, christer.ekelund@se.issworld.com, 0734-36 53 55

Ämnen

Taggar


ISS Facility Services AB är Sveriges och Nordens största tjänsteföretag med 12 000 respektive 46 000 medarbetare. Svensk omsättning är 5 miljarder SEK och kommer från en mängd tjänsteområden som bl a facility management, städtjänster, mat och dryck, kontorstjänster, fastighetstjänster och transporttjänster. ISS Facility Services AB ingår i ISS A/S som ägs av EQT och Goldman Sachs. Koncernen har 530 000 anställda i mer än 50 länder, vilket gör oss till världens fjärde största privata arbetsgivare. www.se.issworld.com

Presskontakt

Anders Fridell

Anders Fridell

Presskontakt Presskontakt 0734-36 68 08

Relaterat material

Connecting people and places to make the world work better

ISS är ett ledande företag inom facility management och workplace experience. I samarbete med sina kunder driver ISS engagemang och välbefinnande hos människor, minimerar påverkan på miljön samt underhåller fastigheter. ISS gör allt detta genom en unik kombination av data, insikter och service excellence på kontor, fabriker, flygplatser, sjukhus och i andra miljöer över hela världen.