Följ ISS Facility Services

Konflikten vid Universitetssjukhuset i Lund: ISS: Vi värnar kollektivavtalet

Pressmeddelande   •   Dec 01, 2010 07:00 CET

Syndikalisterna SAC trappar nu upp sin lokala konflikt vid Universitetssjukhuset i Lund och hotar att störa verksamheten hos ytterligare några av ISS svenska kunder. Syndikalisterna avser att genomföra olika aktioner i form av bland annat flygbladsutdelning och uppmaningar till bojkott. Syndikalisterna hotar även med ”brännmärkning” av ISS-kundernas varumärken.

 ISS värnar dock det gällande kollektivavtalet med fackförbundet Kommunal, som även omfattar SACs medlemmar. Eftersom sjukhusstädning dessutom klassas som skyddsarbete kommer ISS att fortsätta att fullfölja sina uppgifter.

 I konflikten vid Universitetssjukhuset i Lund kräver syndikalisterna omfattande förändringar av arbetsvillkoren för sina medlemmar på arbetsplatsen och genomför punktstrejker för att genomdriva sina krav.

 ISS har slutit kollektivavtal med fackförbundet Kommunal. Detta kollektivavtal tillämpas även för SACs medlemmar vid Universitets­sjuk­huset i Lund.

 – Vi kan inte göra avsteg från gällande kollektivavtal. Det är oacceptabelt att syndikalisterna ändå försöker driva igenom sina krav genom denna konflikt, säger Christer Ekelund som är press­ansvarig vid ISS.

 Städning på sjukhus klassas som skyddsarbete, eftersom det annars skulle medföra fara för männi­skors liv och hälsa. ISS har därmed skyldighet att fullfölja sitt uppdrag vid Universitetssjukhuset i Lund.

 – Vi värnar om den svenska modellen på arbetsmarknaden där avtalsparterna möts i förhandlingar, i det här fallet ISS och Kommunal.  Genom sitt agerande försöker syndikalisterna sätta det regelverk och de lagar som gäller vid arbetsmarknads­konflikter ur spel. Deras agerande är ett problem, inte bara för ISS och våra kunder utan för samtliga parter på arbets­marknaden.

För ytterligare information, kontakta:

Christer Ekelund, ISS Facility Services AB, christer.ekelund@iss-fs.se, 0734-36 53 55

ISS är Sveriges och nordens största tjänstekoncern med 12 000 resp. 42 000 medarbetare. Svensk omsättning är 5 miljarder SEK och kommer från en mängd tjänsteområden: FM, fastigheter, mat & dryck, städning, kontor, trafiktjänster. ISS ingår i ISS A/S, som ägs av bl a EQT. Koncernen har ca 525 000 anställda i 50 länder, vilket gör den till världens fjärde största privata arbetsgivare.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.