Följ ISS Facility Services

ISS TraffiCare blir operatör för Umeås nya godsterminal

Pressmeddelande   •   Sep 08, 2009 09:00 CEST

Infrastruktur i Umeå AB (INAB) har valt ISS TraffiCare som terminaloperatör för NLC Terminal i Umeå. Den nya godsterminalen tas i drift i augusti 2010 samtidigt som Botniabanan öppnas för trafik.

- Det här blir Sveriges modernaste godsterminal med bland annat genomgångsspår och fjärrstyrda växlar. Med tillkomsten av NLC Terminal stärker Umeå sin roll som naturligt logistiknav för norra Skandinavien, säger Bertil Hammarstedt, vd för INAB.

NLC Terminal är en central del av marknadskonceptet Nordic Logistic Center i Umeå (NLC), där även Umeå Hamn finns med liksom den nya logistikparken NLC Park som nu anläggs intill terminalområdet.

NLC Terminal kommer att ingå i det så kallade strategiska kombinätet i Sverige och utmärkas av:

● Effektiv terminallogistik, snabb godshantering och konkurrenskraftiga lyftpriser
● Unik terminallayout med bland annat två genomgångsspår och fjärrstyrning av samtliga växlar
● Alla terminalspår elektrifieras och utrustas med bromsprovanläggningar
● Ett 30 000 kvadratmeter stort område anläggs för uppställning av containrar/lösa lastbärare
● Stort serviceområde, brett utbud av tilläggstjänster, bra anslutningar till E4 och E12

ISS TraffiCare har nu utsetts till terminaloperatör efter en omfattande upphandling riktad mot tolv prekvalificerade företag, varav fyra inkom med anbud. Det här var den första operatörsupphandlingen i landet där konkurrensneutralitet var ett krav, det vill säga att garantera lika villkor för samtliga företag som kommer att använda terminalen.

- ISS TraffiCare har i hård konkurrens levererat den bästa offerten både avseende konkurrenskraftiga lyftpriser och kvalitet i leveransen i övrigt. Vi är mycket nöjda med utfallet av upphandlingen, säger INAB:s vd Bertil Hammarstedt.

- Det här kontraktet är en viktig milstolpe för att etablera ISS TraffiCare som en marknadsorienterad och effektiv terminaloperatör som kan bidra till kombitrafikens fortsatta tillväxt i Sverige. Nu startar arbetet med att etablera den lokala driftsorganisationen och att marknadsföra NLC Terminal, säger Bengt Arvidsson, marknadschef på ISS TraffiCare.

För genomföra upphandlingen av av terminaloperatör har INAB anlitat det norska konsultföretaget Railconsult AS.

För ytterligare information, kontakta:
Christer Ekelund, marknadschef och pressansvarig ISS Facility Services AB, 0734-36 53 55
Bertil Hammarstedt, vd Infrastruktur i Umeå AB, 070-675 68 60
Bengt Arvidsson, marknadschef TraffiCare AB, 073-436 60 53
Dagfinn Berge, vd Railconsult AS, +47 952 28231

ISS Facility Services AB är Sveriges största serviceföretag med ca 12 000 medarbetare och en omsättning på 5 miljarder SEK. ISS Facility Services AB ingår i ISS A/S, som ägs av EQT och Goldman Sachs. Koncernen har cirka 470 000 anställda i 50 länder. Läs mer på www.iss-fs.se

Infrastruktur i Umeå AB (INAB) är ett kommunägt företag som bl a arbetar med utveckling av Umeås nya godsbangård NLC Terminal samt etablering av två nya resecentra vid Botniabanan inom Umeå kommun. INAB har ett nära samarbete med Banverket och det regionala näringslivet. INAB marknadsför även Umeå som logistiknav i norra Skandinavien inom konceptet Nordic Logistic Center (NLC). Se även www.infrastrukturiumea.se och www.nlc.se.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.