Gå direkt till innehåll
Madelene Moritz och Brook Cresswell, ISS, är certifierade robotförare och får köra Sveriges första smarta städrobot i sjukhusmiljö.
Madelene Moritz och Brook Cresswell, ISS, är certifierade robotförare och får köra Sveriges första smarta städrobot i sjukhusmiljö.

Pressmeddelande -

ISS först i Sverige med smart städrobot i sjukhusmiljö

Den 3 oktober tog ISS sin, och Sveriges, första intelligenta städrobot för sjukhusmiljö i bruk, på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den miljövänliga roboten skurar rent med bara vatten och kan hålla 99 olika städområden i minnet.

ISS utvecklar sitt kontrakt med Akademiska sjukhuset med införandet av städroboten som nu hjälper till att hålla golven rena i kulvertar och korridorer med jämn hastighet, exakt avvägd för att göra så rent som möjligt. Med innovativ teknik bidrar den intelligenta roboten till mer effektiv städning i sjukhusmiljön – den viktigaste faktorn för att undvika vårdrelaterade sjukdomar hos patienterna.

Kulvertarna på Akademiska sjukhuset har en sammanlagd golvyta på 8 000 kvadratmeter, och den ytan ska städas varje dag. För det uppdraget är roboten en perfekt resurs. Eftersom den är programmerad att följa samma rörelsemönster varje gång blir rengöringen densamma vid varje tillfälle. Om något hinder dyker upp efter vägen kör roboten runt det och lägger positionen på minnet, för att senare återvända och rengöra den ytan i efterhand.

Städroboten har testats under våren och införts enligt ett schema som gör att dess turer inte krockar med andra schemalagda transporter i kulvertarna. När den körs arbetar den självständigt i upp till två timmar, innan vattnet i den måste bytas; batteriet måste också bytas efter tre timmars drift. ISS har nu tre certifierade superanvändare som sköter om roboten och förflyttar den mellan de olika städområdena.

Leif Persson, tjänsteansvarig för städ inom ISS Sverige, ser städroboten RA 660 Navi som en viktig del i ISS innovations- och utvecklingsarbete:

– Nya lösningar dyker upp i snabb takt och nu är tekniken tillräckligt mogen för att våra högt ställda krav ska kunna uppfyllas. Inom ISS utvecklar vi ständigt våra städtjänster mot ökad ergonomi och ekonomi. Vi utvärderar och följer kontinuerligt upp hur ny teknik kan bidra till de förbättringarna. När människa och maskin samarbetar på bästa sätt kan vi ta våra tjänster till en ny nivå.

För Christian Johansson, kontraktschef Sjukvård, ISS, är robotstädning ett naturligt steg i ISS utveckling av effektiva städtjänster med mätbart goda resultat:

– Vi är glada över att Akademiska sjukhuset precis som vi är intresserade av att utveckla städtjänsterna på ett innovativt sätt. ISS vill driva utvecklingen mot renare sjukhusmiljöer där patienter inte drabbas av vårdrelaterade sjukdomar och vi ser teknisk innovation som ett väldigt viktigt verktyg för att nå dit.

Den nya tekniken välkomnas av Sofia Holmquist, städ- och vaktmästericontroller på Akademiska sjukhuset:

– Vi vill gärna vara med och ligga i framkant på det tekniska området, även när det gäller städning, och den här roboten är ytterligare ett steg i den riktningen, säger Sofia Holmquist.

– Det viktigaste för oss är ju att miljön på sjukhuset är så ren som möjligt och det känns väldigt kul att vi tillsammans med ISS är först i Sverige med att använda innovativ robotteknik för att uppnå det.

Ämnen

Taggar

Regioner


ISS Facility Services är ett av Sveriges och Nordens största tjänsteföretag med 9 000 medarbetare i Sverige och 34 000 medarbetare i Norden. Svensk omsättning är cirka 4,7 miljarder SEK och kommer från ett flertal tjänsteområden som bland annat facility management, mat & dryck, teknik- & energitjänster, städtjänster och kontorstjänster. Integrated Facility Services, IFS, är ISS unika leveransmodell där flera tjänster samordnas och levereras med egen personal. ISS Facility Services AB ingår i ISS A/S som är noterat på Köpenhamnsbörsen. Koncernen har cirka 500 000 anställda och verksamhet i mer än 75 länder. www.se.issworld.com

Presskontakt

Robert Nyström

Presskontakt Presskontakt 0734-36 68 08

Relaterat material